Hvad er Computer Crime?

December 13

Computer kriminalitet er en forbrydelse begået ved hjælp af en computer. Mere specifikt indebærer en stadigt voksende række kategorier beskriver specifikke forseelser lettes ved en computer. Med internettet opnåelsen stadig mere afgørende betydning i samfundet og vores brug af computere udvikler sig dag for dag, computer forbrydelser udgør nogle af de mest alvorlige retshåndhævende bekymringer i eksistens. Flere brede kategorier definerer de fleste typer af it-kriminalitet.

Uautoriseret brug

Uautoriseret brug af en computer indebærer ind i en anden persons system, og erhverve følsomme oplysninger såsom brugernavne, pass koder og kreditkortoplysninger. Sådanne detaljer kan bruges til at begå en række andre forbrydelser, der oftest involverer svindel. Varer kan bestilles med svigagtigt adgang kreditkortnumre, kan bankkonti tømmes med stjålne passwords, og aktive tillid spil kan blive vedtaget gennem andres data.

Identitetstyveri

Mange tilfælde af uautoriseret brug af computeren involverer identitetstyveri, hvor den kriminelle foregiver at være en anden person, der bruger data, han har erhvervet ulovligt. Det kan ofte være ødelæggende for den person, hvis identitet er stjålet: ødelægge god kredit, ødelægger tidligere velrenommerede virksomheder og i nogle tilfælde endda føre til kriminelle anklager. Det kan også lette andre former for it-kriminalitet, såsom Cyberstalking.

Virus og orme

Computer kriminelle kan skabe programmer kaldet virus, som påfører betydelig skade på de systemer, de "inficere". En anden type ondsindet program kaldet en orm kan replikere og videregive til andre systemer, anretter endnu mere ravage. Virus og orme oprettes normalt med den hensigt at ødelægge data eller gøre et computersystem ubrugeligt. De er ofte uforvarende indført i en computer under falske forudsætninger - som et stykke email eller som del af en tilsyneladende harmløs program.

Forfølger

Cyberstalking og chikane fortsat nogle af de mest foruroligende computer forbrydelser. De indebærer brug af computeren for at pine og chikanere andre ved at sende dem ondsindede e-mails, generer dem i online-fora og i nogle tilfælde gør en indsats for at skade deres computer via fjernadgang. Mange chatrum og lignende tjenester er opmærksomme på problemet og har trin på plads til at forbyde eller rapportere cyberstalkers. Nogle retshåndhævende myndigheder overveje Cyberstalking en mindre lovovertrædelse, selv om psykiske skader det påfører kan være ganske alvorlige.

Servicenægtelse

Denial of service-forbrydelser målrette webservere, ved hjælp af elektroniske programmer til at overvælde dem med falske anmodninger og forårsage målrettet computer til at gå ned. Der er taget skridt til at begrænse en sådan fortræd, men de kan forårsage alvorlig skade, når de kommer igennem: forstyrre handel og binde vitale servere i dagevis.


relaterede artikler