Wan / Lan protokoller

June 9

Wan / Lan protokoller


"Local Area Networks", eller LAN, og "Wide Area Networks", eller WAN, kan både defineres af netværksprotokoller, der udgør dem. Protokoller er standarder, som definerer, hvordan data i sidste ende overføres fra et system til et andet. Forskellen mellem et LAN og et WAN er afstanden dataene rejser, med en LAN typisk betjener en enkelt bygning og en WAN normalt dækker forskellige Geografisk steder.

LAN protokoller

LAN-protokoller er kendetegnet ved deres evne til effektivt at levere data over kortere afstande, såsom et par hundrede fod, gennem forskellige medier, såsom kobber kabler. Forskellige protokoller findes til forskellige formål og findes i forskellige "lag" af "Open Systems Interconnect" eller OSI model. Typisk, når du bruger ordet "LAN" til at beskrive en protokol, hensigten er at beskrive lavere niveau, eller fysisk, lag. Nogle af de mest almindelige LAN-protokoller er "Ethernet", "Token Ring" og "Fiber Distributed data interface," eller "FDDI."

"Ethernet" er langt den mest almindelige type af LAN-protokol. Det findes i hjem og kontorer over hele verden og er genkendelig ved sin fælles "CAT5" kobberkabel medium. Det bruger en switch eller hub, som alle systemer forbinde til at udveksle data.

"Token Ring" er en ældre LAN-teknologi, der ikke er udbredt længere. Den grundlæggende forudsætning for "Token Ring" er en enkelt "token" er gået fra system til system, eller via en hub, og kun den tiltænkte modtager læser token.

"FDDI" definerer, hvordan LAN trafik overføres via fiber kabler. Fiber kabler bruges, når længere afstande, normalt mellem gulve eller bygninger, der er påkrævet, eller hvor der kræves øget sikkerhed.

WAN protokoller

WAN-protokoller er kendetegnet ved deres evne til effektivt at levere data over længere afstande, såsom hundredvis af miles. Dette er generelt forpligtet til at bygge bro data mellem flere LAN. Internettet er verdens største WAN. Routere, modem og andre WAN-enheder anvendes til at transmittere data over forskellige medier, almindeligvis fiber kabler. Nogle af de mest almindelige WAN protokoller i brug i dag, er "Frame Relay", "X.25", "Integrated Services Digital Network" eller "ISDN" og "Point-to-Point Protocol" eller "PPP".

"Frame Relay" og "X.25" er ens, idet de begge er pakkekoblede teknologier til at sende data over store afstande. "Frame Relay" er nyere og hurtigere, mens "X.25" leverer data mere pålideligt.

"PPP" er en protokol, der bruges til at transmittere data til andre protokoller via medier, som de normalt ikke ville støtte, såsom at sende "Internet Protocol" eller IP, over seriel linjer.

"ISDN" er en metode til at kombinere flere dial-up linier på et offentligt telefonnet i en enkelt datastrøm.

Trådløse LAN protokoller

Trådløse LAN-netværk, undertiden benævnt "WLAN" eller "Wi-Fi" bliver mere og mere udbredt. De opererer i det væsentlige den samme som en traditionel LAN, men bruge trådløse signaler mellem antenner som medium, snarere end kabelføring. De fleste af de trådløse protokoller i brug i dag, er baseret på 802.11-standarden og er differentieret ved bogstav efter nummeret. De fire vigtigste protokoller er "802.11a," "802.11b," "802.11g" og "802.11n."

"802.11a" er designet til at bære data over kortere afstande ved højere hastigheder på op til 54 megabit per sekund, eller Mbps. "802.11b" gør det modsatte, der opererer ved lavere hastigheder på op til kun 11 Mbps, men med højere pålidelighed på længere afstande og med flere blokerer objekter i miljøet.

"802.11g" kombinerer det bedste fra de to foregående protokoller, der opererer på op til 54 Mbps over længere afstande. "802.11n" er den seneste trådløs protokol til at blive frigivet. Den kan fungere ved hastigheder på over 150 Mbps over længere afstande end de andre protokoller.


relaterede artikler